Παραολυμπιακό Άθλημα: Μπότσια

Παραολυμπιακό Άθλημα: Μπότσια

Στο Παραολυμπιακό Άθλημα Μπότσια είχαμε διακρίσεις στο παρελθόν αρχίζοντας τη Παραολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008  με τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη σε ατομικό επίπεδο όπου πήρε αργυρό μετάλλιο. Και στη Παραολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012 στα ζευγάρια με τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Πανανό και Μαρία Ελένη Κορδαλή όπου πήραν το χρυσό μετάλλιο.

Αξίζει να πούμε μερικά λόγια για το άθλημα Μπότσια. Το μπότσια παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο, τόσο σε επίπεδο δραστηριότητας αναψυχής όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Το άθλημα θέλει αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό, δυνατότητα ελέγχου των μυών, ακρίβεια, ομαδικότητα, συνεργασία και στρατηγική. Για αυτό και άλλωστε  είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα, το οποίο γίνεται μεταξύ των δυο αθλητών, ζευγαριών ή ομάδων των τριών ατόμων έκαστη.
Οι αγώνες γίνονται σε κλειστό χώρο, στον οποίο χαράσσονται ειδικές γραμμές που οριοθετούν τον αγωνιστικό χώρο. Στόχος των παικτών είναι να προωθήσουν τις δερμάτινες κόκκινες ή μπλε μπάλες τους, όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια άσπρη μπάλα-στόχο, που καλείται “jack”.Η σειρά των παικτών καθορίζεται με κλήρωση. Ο αθλητής ή η ομάδα που κερδίζει την κλήρωση έχει το δικαίωμα να διαλέξει αν θα αγωνιστεί με τις κόκκινες ή τις μπλε μπάλες. Ο πρώτος γύρος αρχίζει με τον παίκτη που θα παίξει με τις κόκκινες μπάλες, ο οποίος ρίχνει πρώτα την άσπρη και στη συνέχεια μια κόκκινη μπάλα. Η προώθηση της μπάλας μπορεί να επιτευχθεί με το χέρι, με το πόδι ή με τη βοήθεια μιας συσκευής, όταν οι παίκτες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο κινητικό περιορισμό στα άνω και κάτω άκρα. Στη συνέχεια οι αντίπαλοι ρίχνουν τις μπάλες τους, προσπαθώντας να φτάσουν την μπάλα-στόχο. Στο τέλος κάθε γύρου μετρώνται από το διαιτητή οι πιο κοντινές προς το στόχο αποστάσεις και συγκεντρώνεται η βαθμολογία για να αναδειχθεί ο νικητής.

Οι αγώνες οι οποίοι είναι μικτοί, δηλαδή συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες μαζί, είναι εφτά:

 1. Ατομικό για την κατηγορία ΒC1
 2. Ατομικό για την κατηγορία ΒC2
 3. Ατομικό για την κατηγορία ΒC3
 4. Ατομικό για την κατηγορία ΒC4
 5. Ζευγάρια για την κατηγορία ΒC3
 6. Ζευγάρια για την κατηγορία ΒC4
 7. Ομαδικό για τις κατηγορίες ΒC1 και ΒC2

Στους ατομικούς αγώνες κάθε αγώνας αποτελείται από τέσσερις γύρους και κάθε αθλητής έχει στη διάθεσή του έξι μπάλες. Στους αγώνες των ζευγαριών κάθε αγώνας αποτελείται από τέσσερις γύρους και κάθε αθλητής έχει στη διάθεσή του τρεις μπάλες (έξι μπάλες ανά ζευγάρι). Στους ομαδικούς αγώνες, κάθε αγώνας αποτελείται από έξι γύρους και καθένας από τους τρεις αθλητές της ομάδας, έχει στη διάθεσή του δύο μπάλες (έξι μπάλες ανά ομάδα).
Ένας γύρος ολοκληρώνεται όταν οι παίκτες εξαντλήσουν τις μπάλες τους. Στη συνέχεια, μετρώνται από το διαιτητή οι πιο κοντινές προς το στόχο αποστάσεις και συγκεντρώνεται η βαθμολογία για να αναδειχθεί ο νικητής. Για κάθε μπάλα που βρίσκεται πιο κοντά στον στόχο συγκριτικά με την πιο κοντινή μπάλα του αντιπάλου, ο αθλητής παίρνει έναν βαθμό. Σε περίπτωση που δυο μπάλες του ιδίου χρώματος, παραδείγματος χάριν δύο κόκκινες, είναι πιο κοντά στον στόχο απ’ ό,τι η πιο κοντινή μπλε του αντιπάλου, τότε ο παίκτης παίρνει δυο βαθμούς. Εάν δύο ή περισσότερες μπάλες διαφορετικού χρώματος είναι στην ίδια απόσταση από το στόχο και δεν υπάρχει άλλη μπάλα πιο κοντά, τότε κάθε πλευρά θα λάβει από ένα βαθμό για κάθε μπάλα. Στο τέλος όλων των γύρων ο παίκτης, το ζευγάρι ή η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς είναι ο νικητής. Σε περίπτωση ισοπαλίας δίνεται παράταση.
Κάθε πλευρά (αθλητής, ζευγάρι ή ομάδα) έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο για να παίξει σε κάθε γύρο. Ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που ο διαιτητής δείχνει ποια πλευρά θα παίξει και σταματάει τη στιγμή που κάθε μπάλα ακινητοποιείται στον αγωνιστικό χώρο ή περνάει τα όρια του. Το χρονικό όριο καθορίζεται ως εξής:

 • 5 λεπτά για κάθε παίκτη ανά γύρο, για τις κατηγορίες BC1, BC2, BC4
 • 6 λεπτά για κάθε παίκτη ανά γύρο, για την κατηγορία BC3
 • 6 λεπτά για κάθε ομάδα ανά γύρο, για τα ομαδικά των κατηγοριών BC1-2
 • 8 λεπτά για κάθε ζευγάρι ανά γύρο, για την κατηγορία BC3
 • 6 λεπτά για κάθε ζευγάρι ανά γύρο, για την κατηγορία BC4

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.paralympic.gr/μπότσια