Φιλία-Απρίλιος 2007

 Αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με την «Φιλία». Η φιλία μεταξύ των ανθρώπων είναι αν έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Θα αναλύσω αυτό το θέμα με βάση την εμπειρία που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια (δεν είμαι κανένας ειδικός), απλώς θα σας «πω» μερικές σκέψεις.

Υπάρχουν διάφορα είδη φιλίας:

Οι γνωστοί είναι αυτοί που βρίσκουμε κάθε μέρα στο δρόμο μας και λέμε: «καλημέρα τι κάνετε;» Με αυτούς τους ανθρώπους, ρωτάμε από ενδιαφέρον τι κάνουν αλλά μέχρι εκεί. Δεν μας ενδιαφέρει (τις περισσότερες φορές) τι κάνουν μέσα στο σπίτι τους. Εκτός και αν ακούσουμε φασαρία, τότε θα ρωτήσουμε από ενδιαφέρον αν έπαθαν κάτι και θέλουν βοήθεια, αλλά πάντα θα είμαστε διακριτικοί.

Τώρα ας έρθουμε στο εργασιακό περιβάλλον και στη συνεργασία με τους συναδέρφους. Όταν πάμε να εργαστούμε, θα ήταν καλό για μας κυρίως αλλά και για τους συναδέρφους να είμαστε καλοί  μαζί μας.

Στο εργασιακό περιβάλλον περνάμε πολλές ώρες της μέρας, γι’ αυτό καλό θα ήταν να δημιουργούμε ένα ευχάριστο περιβάλλον μεταξύ των συναδέρφων, κάνοντας και την πλάκα μας. Αλλά όταν υπάρχει δουλειά, συνεργαζόμαστε όλοι μαζί, κατά τον δυνατό καλύτερο τρόπο έτσι να «βγει» η δουλειά.

Με τον καιρό θα υπάρχουν έντονες διαφωνίες με φωνές μεταξύ των συναδέρφων. Αλλά πάντα θα ήταν καλό όσο το δυνατόν να υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι διαφωνίες λύνονται καλύτερα με ήρεμη συζήτηση και όχι με φωνές. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα: «Κάποτε σε ένα γραφείο υπήρχε μια έντονη διαμάχη μεταξύ των υπαλλήλων ο λόγος ήταν π.χ. για το ωράριο. Ήταν ένας υπάλληλος χαμηλών τόνων ο οποίος είχε βρεθεί στην διαμάχη και δεν πήρε το μέρος κανενός (ήξερε ποιος είχε δίκιο και ποιος όχι), γιατί δεν θα τον άκουγε κανένας, επειδή όλοι οι άλλοι φώναζαν. Ύστερα από την διαμάχη πήγε στο γραφείο του, όπως ήταν ήρεμος έγραψε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ποιος είχε δίκιο. Ύστερα το χαρτί το μοίρασε τους συναδέρφους του και του είπαν μπράβο». Συμπέρασμα, σε μια τέτοια διαμάχη δεν είναι να πάρουμε το μέρος κανενός αλλά το τι θα  κάνουμε: Όπως έκανε ο φίλος μας στο παράδειγμα. Με αυτό το τρόπο δεν χαλάμε την υγεία μας.

Στο εργασιακό χώρο γίνονται φιλίες. Οι πιο πολλές δεν κρατάνε πολύ χρονικό διάστημα έξω από το εργασιακό χώρο, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας λόγος είναι το συμφέρον που μπαίνει σε μια φιλία. Υπάρχει περίπτωση στο εργασιακό περιβάλλον να σας κάποιος παρέα και να σας ονομάζει «κολλητό του φίλο». Αυτό σας το κάνει γιατί ίσως εσείς έχετε κάποια γνωριμία για να τον βολέψετε και αν δεν γίνει η δουλειά του, σας αφήνει στα «κρύα του λουτρού». Μια δυνατή φιλία γίνεται μεταξύ των ανθρώπων όταν υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη και όχι μονομερή υποστήριξη.

Για ότι σχόλια θέλετε να κάνετε, ή παρατηρήσεις ακόμα και προτάσεις για την στήλη, μπορείτε να με βρείτε στο site ή στην ιστοσελίδα: http://www.dionfakitsas.gr – «Διάφορες Καθημερινές Λύσεις» Μπορείτε να στείλετε και email: dionfakitsas@dionfakitsas.gr Θα χαρώ να ανταλλάσουμε απόψεις όχι μόνο για την αναπηρία αλλά και για άλλα θέματα.

Δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2007 στα “Ευρυτανικά Νέα” στη στήλη “Καθαρές Κουβέντες” του Διονύση Ν. Φακίτσα