ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ “SPECIAL OLYMPICS”-Φεβρουάριος 2007

Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω την εφημερίδα τα «Ευρυτανικά Νέα» τα καλά τους λόγια. Με τιμάει η πρόταση να γίνει μόνιμη εβδομαδιαία η στήλη  «Καθαρές Κουβέντες». Για να μην λέω μεγάλα λόγια μάλλον η στήλη θα γίνει μόνιμη προς το παρόν.

Αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθώ με τα «SPECIAL OLYMPICS», με αφορμή τον τηλεμαραθώνιο «Η Σκυτάλη Στην Αγάπη» που έκανε η ΝΕΤ, με αφορμή της συμπλήρωσης των 20 χρονών των «SPECIAL OLYMPICS» παρουσία στην Ελλάδα.  την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου του 2007. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάπτυξη ειδικών αθλητικών προγραμμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και η διοργάνωση Πανελλήνιων Αγώνων το Μάιο (πηγή: http://news.ert.gr)

Πριν σας πω για τον τηλεμαραθώνιο  «Η Σκυτάλη Στην Αγάπη» Θα σας εξηγήσω τι είναι τα «SPECIAL OLYMPICS».

Τα «SPECIAL OLYMPICS» είναι μια κατηγορία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, όπου η πάθησή τους ονομάζεται: «Νοητική Στέρηση». Μην σας φοβίζει αυτή η ονομασία, να έχετε στο μυαλό σας: Ότι εμείς οι άνθρωποι δεν μοιάζουμε με-ταξύ μας. Να σας φέρω ένα απλό παράδειγμα: Μία μάνα γεννάει δύο ή περισσότερα μωρά, αυτά τα παιδιά μοιάζουν μεταξύ τελείως; Σας απαντάω πως όχι. Να σας πω γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Ξαναέρχομαι στο τηλεμαραθώνιο. Το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης είδα στη ΝΕΤ. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο, όπου προσέφεραν διάφορα ποσά, για αυτόν σκοπό. Ακόμα sms ή αλλιώς μηνύματα από το κινητό. Έστειλα 10 μηνύματα από το κινητό.

Στο στούντιο υπήρχε μεγάλη συμμετοχή από το πολιτικό, καλλιτεχνικό και από άλλους χώρους της Ελλάδος.

Μεγάλες επιχειρήσεις όπου προσέλαβαν Άτομα με Ειδικές Ικανότητες (έτσι αποκαλούσαν τα ΑμΕΑ στον τηλεμαραθώνιο και συμφωνώ απόλυτα) με «Νοητική Στέρηση». Οι επιχειρήσεις έχουν κρατήσει τα άτομα, περισσότερα από δύο χρόνια. Οι εργοδότες τους ήταν ευχαριστημένοι, με την απόδοση τους στον εργασιακό χώρο. Μάλιστα μια δημοσιογράφος σε ερώτηση στον εργοδότη: Τι θα  λέγατε τους επιχειρηματίες να προσλαμβάνουν τέτοια άτομα; Απάντηση του εργοδότη: Ναι ανεπιφύλακτα μπορεί αυτά τα άτομα να στερούν σε κάτι αυτονόητο, τους «κανονικούς ανθρώπους» αλλά προσφέρουν με τον τρόπο τους, μια «ψυχική δύναμη» σε εμάς. Μετά μιλούσαν τα ίδια άτομα όπου δήλωναν ευχαριστημένα από την εργασία τους.

Αυτά τα άτομα βγαίνουν έξω στα μαγαζιά, με τους συναδέρφους, τους από τους εργασιακό χώρο. Και γιατί όχι αφού έχουμε τις ίδιες ανάγκες, για κάθε είδους διασκέδασης και όχι μόνο.Τώρα που είπα για διασκέδαση θυμάμαι τις Αποκριές:  Όταν πήγαινα στο Δημοτικό, μεταμφιεζόμουνα και συμμετείχα ενεργά στα σχολικά πάρτυ.

Αυτό το μήνυμα θα προσπαθήσει να «στείλει» η έκθεση «Αυτονομία 2007», ή αλλιώς «Autonomia EXPO». η οποία θα γίνει από την  Παρασκευή 18 Μαΐου  μέχρι την Κυριακή 20 Μαΐου 2007 στο στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας». Την έκθεση την διοργανώνει το περιοδικό «Αναπηρία Τώρα». Πρέπει να πάτε.

 

Για ότι σχόλια θέλετε να κάνετε, ή παρατηρήσεις ακόμα και προτάσεις για την στήλη, μπορείτε να με βρείτε στο site ή στην ιστοσελίδα: http://www.dionfakitsas.gr«Διάφορες Καθημερινές Λύσεις» Μπορείτε να στείλετε και email: dionfakitsas@dionfakitsas.gr Θα χαρώ να ανταλλάσουμε απόψεις όχι μόνο για την αναπηρία αλλά και για άλλα θέματα.

 Δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2007 στα “Ευρυτανικά Νέα” στη στήλη “Καθαρές Κουβέντες” του Διονύση Ν. Φακίτσα