Σπουδές του/της φοιτητή/τριας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Α’-Φεβρουάριος 2007
Σπουδές του/της φοιτητή/τριας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Α’-Φεβρουάριος 2007
Από αυτή την εβδομάδα για 3 εβδομάδες θα ασχολούμαι με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ή κοινώς Ε.Α.Π. (πιο πολύ για τους ανάπηρους που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες), γιατί μέσα από την εμπειρία που έχω αποκτήσει από τα 2 χρόνια σπουδών στο Τμήμα Πληροφορικής. Θέλω να τονίσω μερικά σημεία για τους σπουδαστές/τριες που κληρώθηκαν φέτος από το Ε.Α.Π. τους εύχομαι καλή συνέχεια…
Τι είναι το Ε.Α.Π.; Είναι ένα ανοικτό σύστημα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που η μάθηση γίνεται εξ αποστάσεως μέσω internet: http://www.eap.gr έχει σαν σκοπό: Την μόρφωση η οποία είναι δικαίωμα όλων, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους (δια βίου μάθησης).
Σε ποιον απευθύνεται το Ε.Α.Π. Απευθύνεται στον/στην νέο/νέα, που έχει ενδιαφέρον για περισσότερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και χωρίς να περιορίζεται, τις «Πανελλήνιες Εξετάσεις». Αλλά και στον ενήλικα που θέλει να σπουδάζει, παράλληλα να εργάζεται.
Κυρίως αυτός που σπουδάζει στο Ε.Α.Π. επιλέγει το χρόνο μελέτης και το ρυθμό, με τον οποίο κανονίζει τη μόρφωση του.
Τώρα θα σας πω για τις σπουδές στο Ε.Α.Π.: Τους προπτυχιακούς φοιτητές στο Ανοιχτό, αντί για εξάμηνα υπάρχουν οι Θεματικές Ενότητες ή αλλιώς ΘΕ. Οι οποίοι σε κάθε χρονιά, έχουν την δυνατότητα, να επιλέξουν από 1-3 ΘΕ. Αν επιλέξουν 2-3 ΘΕ είναι υποχρεωμένοι να τις παρακολουθήσουν συγχρόνως.
Ως Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αντίθετα άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας έχουν βοηθήσει τα ΑμΕΑ. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο δικαίωμα στην μόρφωση.
Θα αναφέρω τις δυσκολίες που αντιμετώπισα στο Ε.Α.Π. γιατί λόγω της τετραπληγίας δεν γράφω με το χέρι.
Ας ξεκινήσω από τότε που έκανα εγγραφή το 2003 στο Πανεπιστήμιο Η αίτηση εγγραφής των ΑμΕΑ (ήταν σε pdf σε μορφή στην μόρφωση. στο site του Ε.Α.Π.) έπρεπε να την εκτυπώσω και να την συμπληρώσω με το χέρι (αυτό ήταν αδύνατο). Για να την στείλω με το ταχυδρομείο, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και με την ιατρική γνωμάτευση που φαίνεται το ποσοστό αναπηρίας.
Πρόταση για προσβασιμότητα των ΑμΕΑ: Στην εγγραφή των αναπήρων θα πρότεινα να υπάρχει μια φόρμα αίτησης μέσω του Internet και να υπάρχει κουμπί για εκτύπωση της αίτησης.
Με αυτή την κατάσταση, άρχισα να επικοινωνώ με την γραμματεία του Ε.Α.Π. Τους είχα πει: Δεν μπορώ να γράψω με το χέρι, να μου έστελναν την αίτηση μέσω του email, με συνημμένο αρχείο την αίτηση εγγραφής. Για να την συμπληρώσω στο Word. Η γραμματεία απάντησε: Όχι, να τη συμπληρώσει κάποιο άτομο. Τους απάντησα όχι. Εδώ αναρωτήθηκα: «Όταν θα άρχιζαν τα μαθήματα, θα χρειαζόμουνα την βοήθεια κάποιου ατόμου, για τις διαφορές εργασίες του πανεπιστημίου;». Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω ειδικό πρόγραμμα, για να συμπληρώσω την αίτηση εγγραφής.
Στο τέλος η γραμματεία του Ε.Α.Π. δέχτηκε την αίτηση συμπληρωμένη από το Word. Την αίτηση εγγραφής την εκτύπωσα. Την έστειλα μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, με το ταχυδρομείο.
Τον Ιανουάριο 2004 κληρώθηκα με βάση το 3% που παίρνουν ΑμΕΑ.
Για ότι σχόλια θέλετε να κάνετε, ή παρατηρήσεις ακόμα και προτάσεις για την στήλη, μπορείτε να με βρείτε στο site ή στην ιστοσελίδα: http://www.dionfakitsas.gr – «Διάφορες Καθημερινές Λύσεις» Μπορείτε να στείλετε και email: dionfakitsas@dionfakitsas.gr Θα χαρώ να ανταλλάσουμε απόψεις όχι μόνο για την αναπηρία αλλά και για άλλα θέματα.
Δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2007 στα “Ευρυτανικά Νέα” στη στήλη “Καθαρές Κουβέντες” του Διονύση Ν. Φακίτσα