Καλές συνθήκες στην καθημερινότητα-Μάιος 2007

Οι περισσότεροι από μας ξέρουμε πως οι “συνθήκες” της καθημερινότητας δεν είναι οι καλύτερες. Πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις “συνθήκες” αυτές; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα στην σημερινή μας εποχή όπου επικρατεί το “άγχος” και το “στρες”, ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΑ. Έτσι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χαλάμε την υγεία μας. Τα αναρωτηθήκατε ποτέ; Αυτές τις απαντήσεις θα προσπαθήσω να σας δώσω μέσα από τα βιώματα μου αλλά και από τις διάφορες πηγές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Προετοιμασία των ρούχων της οικογένειας από το βράδυ για την εργασία και το σχολείο: Μια καλή τακτική είναι τα μέλη της οικογένειας να επιλέξουν από το βράδυ τι ρούχα θα φορέσουν την επόμενη μέρα στην εργασία τους. Αυτή την τακτική αν είναι δυνατόν να “ακολουθεί” όλη η οικογένεια.

Καταγραφή των υποχρεώσεων σε ημερολόγιο: Ένας καλός τρόπος για να μη φορτώνουμε το μυαλό μας είναι να καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο τις υποθέσεις που έχουμε να διεκπεραιώσουμε ώστε να μπορούμε να τις προγραμματίσουμε καλύτερα κάνοντας οικονομία χρόνου. Έτσι δεν θα ξεχάσουμε κάποια υποχρέωση μας, γεγονός που μπορεί να μας εκθέσει.

Πρωινό Ξεκίνημα: Όταν ξυπνάμε καλό θα ήταν να τρώμε το πρωινό στο σπίτι μας κατά προτίμηση με μουσική, (π.χ. ακούγοντας τον αγαπημένο μας ραδιοφωνικό σταθμό). Μια λαϊκή μας παροιμία λέει: “Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”.

Όσοι κυκλοφορούν με δίκυκλα (που είναι το πιο γρήγορο μεταφορικό μέσο ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις), καλό θα ήταν να προετοιμάζουν από το βράδυ τον εξοπλισμό που απαιτεί μια μοτοσυκλέτα για μεγαλύτερη ασφάλεια. “Μαγκιά”, είναι να φορούν όλοι τον προστατευτικό εξοπλισμό για  να αποφεύγονται όσο το δυνατό τα δυστυχήματα στην άσφαλτο, που μπορούν να οδηγήσουν στην αναπηρία ή και στο θάνατο. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το δίκυκλο δεν είναι αμάξι, αλλά στέκεται σε δυο ρόδες, όπως και το ποδήλατο ΚΑΙ θέλει προστατευτικό εξοπλισμό.

Όσοι έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο, καλό είναι να προγραμματίζουν το πρωινό ξύπνημα σύμφωνα με το χρόνο που απαιτείται για να φτάσουν στην εργασία τους, για να μην τρέχουν ανεξέλικτα στο δρόμο με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, και να φτάσουν εγκαίρως στην εργασία τους.

Στην εργασία: Οι περισσότεροι περνούν πολλές ώρες της ημέρας στην εργασία τους. Για να μην επιβαρύνουν το εργασιακό περιβάλλον με τα προβλήματα του σπιτιού, θα πρέπει να τα αφήνουν έξω από αυτό. Επίσης καλό θα ήταν να δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα στην εργασία, με τους συναδέρφους τους, κάνοντας κοινωνική κριτική, την πλάκα τους (ως ένα όριο) και γενικά να περνούν καλά.

Για την διεκπεραίωση των εργασιών να συνεργάζονται κατά το δυνατό καλύτερο τρόπο, έτσι ώστε να κατανέμεται η εργασία στους εργαζόμενους και να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα έγκαιρα. Κατά τη διάρκεια του ωραρίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν μικρά διαλείμματα για να ξεκουράζονται: α) Πίνοντας ένα χυμό (δίνει ενέργεια) ή ένα άλλο ρόφημα. β) Τρώγοντας ένα τοστ. γ) Κάνοντας μια βόλτα για να ξεμουδιάσουν (αν η εργασία είναι καθιστική). Ύστερα από τα διαλείμματα, οι εργαζόμενοι θα αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους.

Για ότι σχόλια θέλετε να κάνετε, ή παρατηρήσεις ακόμα και προτάσεις για την στήλη, μπορείτε να με βρείτε στο site ή στην ιστοσελίδα: http://www.dionfakitsas.gr – «Διάφορες Καθημερινές Λύσεις» Μπορείτε να στείλετε και email: dionfakitsas@dionfakitsas.gr Θα χαρώ να ανταλλάσουμε απόψεις όχι μόνο για την αναπηρία αλλά και για άλλα θέματα.      

 Δημοσιεύτηκε τον Μάϊο του 2007 στα “Ευρυτανικά Νέα” στη στήλη “Καθαρές Κουβέντες” του Διονύση Ν. Φακίτσα