Θεραπευτική Ιππασία Διονύσης Φακίτσας

Θεραπευτική Ιππασία Διονύσης Φακίτσας

  Από προσωπική μου εμπειρία: Ομολογώ όταν έμαθα ότι μπορώ να καβαλήσω ένα άλογο και θα βελτιωθεί η κατάσταση μου, δεν το πίστευα.

  Όλα ξεκίνησαν τις αρχές του Ιουνίου 2011, όταν επισκεφτήκαμε των Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος ή κοινώς Σ.Θ.Ι.Ε. στο Γουδί. Αρχικά μας είπαν οι υπεύθυνοι του Συνδέσμου να παρακολουθήσουμε μια ιππασία που μόλις είχε ξεκινήσει με ένα παιδί τριών χρονών. Ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα με το παιδί στην αρχή ήταν καμπουριασμένο ύστερα που ανέβηκε πάνω στο άλογο, στάθηκε με ίσια πλάτη βέβαια η εκπαιδεύτρια κρατούσε τη πλάτη του. Η εκπαιδεύτρια του έλεγε να κάνει διάφορες ασκήσεις και του άλλαζαν θέσεις πάνω στο άλογο, τον έβαζαν ξαπλωτό ανάσκελα, ή να κάθεται ανάποδα να κοιτάει προς τα πίσω. 

Μετά από λίγο ήρθε η ψυχολόγος του Συνδέσμου συζητήσαμε και από την συζήτηση έμαθα: Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν στα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση. Με αυτό τον τρόπο όταν ο άνθρωπος πάει να περπατήσει θυμάται το περπάτημα του αλόγου και έτσι περπατάει καλύτερα. Έτσι θα με βοηθούσε και μένα με βάση τη θέληση που έχω για ζωή.  Να πω την αλήθεια όλο το καλοκαίρι δεν το πίστευα πολύ, ότι θα κατάφερνα να καβαλήσω ένα άλογο.

Ήρθε το φθινόπωρο όπου ξεκίνησαν τα μαθήματα της ιππασίας. Θα αναφερθώ λίγο στο πρώτο μάθημα της ιππασίας: Προετοιμασία πριν ανέβω στο άλογο μου φόρεσε η εκπαιδεύτρια κράνος στο κεφάλι για ασφάλεια. Υπάρχει μια σκάλα με κάγκελο που ανεβαίνει το άτομο για να ανεβεί πάνω στο άλογο. Ανεβήκαμε στη σκάλα και έκατσα στο άλογο. Υπήρχαν δυο εθελοντές ο ένας θα κρατούσε το άλογο και ο άλλος ήταν δίπλα στο άλογο. Εδώ να σας πω το άλογο τον λένε «Αμίγκο» . 

Ξεκινήσαμε την βόλτα, κρατιόμουν από δύο χερούλια που ήταν μπροστά μου. Σε όλη την διάρκεια της ιππασία, η  εκπαιδεύτρια  και ο εθελοντής με κρατούσαν από τα μπράτσα και συγχρόνως η εκπαιδεύτρια μου έδινε οδηγίες για να έχω το κορμί μου ψηλά και μπροστά και ο δεξιός ο ώμος να χαμηλώνει. Κάποιες φορές έπαιρνα αναπνοές υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας. Μερικές φορές χάιδευα τον «Αμίγκο» αισθανόμουνα ωραία ιδιαίτερα όταν ακουμπούσα τα χέρια στη ωμοπλάτη του.

Στο τέλος ιππασίας με βοήθησαν να κατεβώ μέσα στο στίβο (είναι ο χώρος που γίνεται η ιππασία), μου έδωσαν το σχοινί του αλόγου και τον βγάλαμε από το στίβο.

Μετά από έντεκα ιππασίες Οκτώβριος – Δεκέμβριος βελτιώθηκε κατά πολύ κινητικά αλλά κυρίως μεγάλωσε η αυτοπεποίθηση μου με τη βοήθεια του αλόγου της εκπαιδεύτριας μου και των εθελοντών. Μου αρέσει η ιππασία.

2 comments

Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΝΙΟΣ λέει:

ΜΠΡΑΒΟ ΔΙΟΝΥΣΗ!!!

Ο/Η Διονύσης Φακίτσας λέει:

Γιώργο να είσαι καλά!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.