Τι είναι το Ποντίκι – Mouse που μας χρησιμεύει; Δημιουργία φακέλου

Τι είναι το Ποντίκι – Mouse που μας χρησιμεύει; Δημιουργία φακέλου

Το ποντίκι στα αγγλικά ονομάζεται mouse και έτσι θα το λέμε. Είναι η συσκευή, για να μετακινούμαστε μέσα στην Επιφάνεια Εργασίας με ένα βελάκι – δρομέα (εκτός και αν έχουμε οθόνη αφής οπότε χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα μας πάνω στην Επιφάνεια Εργασίας). Μπορούμε να δημιουργήσουμε φάκελο στην Επιφάνεια Εργασίας.  – Διάφορα κόλπα με το παράθυρο.

  1. Πιάνουμε το mouse με το χέρι μας που το αγκαλιάζει. Μετακινούμε το mouse σε διάφορες κατευθύνσεις πάνω – κάτω, αριστερά – δεξιά, διαγώνια, κυκλικές κινήσεις, συγχρόνως βλέπουμε το δρομέα να μετακινείται μέσα στην Επιφάνεια Εργασίας. Στο mouse υπάρχουν 2 κουμπιά και 1 ροδέλα ανάμεσα τους.
    • Σημείωση: Αν το βελάκι είναι στη μέση της οθόνης, και το mouse δεν έχει άλλο περιθώριο, ή χώρο πάνω στο τραπέζι που το μετακινούμε, τότε το ανασηκώνουμε λίγο και το τοποθετούμε στην αρχική θέση, και συνεχίζουμε την εργασία μας.
  2. Πολλές φορές θα αναφέρουμε τη λέξη «κλικ». Είναι το πάτημα του αριστερού ή δεξιού πλήκτρου του mouse. Με το αριστερό πλήκτρο επιλέγουμε τις εφαρμογές και με το διπλό γρήγορο κλικ πάνω στα εικονίδια τα ανοίγουμε. Με το δεξί πλήκτρο ανοίγουμε αναδυόμενο μενού.
  3. Mε τη ροδέλα μετακινούμαστε τις σελίδες πάνω – κάτω (θα το δούμε σε εφαρμογές και στο internet), ή στα παράθυρα που δεν φαίνονται όλα σε εικονίδια (θα το δούμε παρακάτω).
    • Σημείωση: Παρακάτω υπάρχουν οι εικόνες που μας βοηθούν στο τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε βήμα.

Δημιουργία φακέλου στην Επιφάνεια Εργασίας

  1. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φάκελο: Με το mouse κάνουμε δεξί κλικ στην «Επιφάνεια Εργασίας» και ανοίγει ένα αναδυόμενο μενού:popmenu_create
  2. Έχουμε πολλές επιλογές να επιλέξουμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φάκελο. Σέρνουμε το mouse χωρίς να πατάμε κάποιο πλήκτρο και επιλέγουμε «Δημιουργία».
  3. Αμέσως εμφανίζεται ένα διπλανό αναδυόμενο μενού. Με το mouse κάνουμε αριστερό κλικ στο «Φάκελος».popmenu_folder
  4. Δημιουργείται ένας φάκελος στην «Επιφάνεια Εργασίας» rename_folder(ονομάζεται και εικονίδιο) Συγχαρητήρια ! Μόλις δημιουργήσαμε τον πρώτο μας φάκελο!!!
  5. Μας περιμένει να μετονομάσουμε (αλλάξουμε όνομα) .
  6. Αν δεν γνωρίζουμε πώς να γράψουμε κάνουμε κλικ στη «Περιγραφή του Πληκτρολογίου». Γράφουμε το ονοματεπώνυμο μας και πατάμε το πλήκτρο «Enter» για επικύρωση ή κλικ πάνω στο φάκελο.
  7.  Μόλις μεταονομάσαμε το φάκελο μας.myname_folder

Διάφορα κόλπα με το παράθυρο

  1. Για να ανοίξουμε με το mouse κάνουμε αριστερό διπλό κλικ στο φάκελο μας και εμφανίζει:window
  2. Πριν περιγράψουμε το παράθυρο, έχουμε μια εκκρεμότητα στην αριστερή πλευρά του παραθύρου. Δεν εμφανίζονται όλα τα εικονίδια. Γι’ αυτό εμφανίζεται μια γκρι μπάρα κύλισης η οποία μετακινείται με τη ροδέλα.
  3. Βάζουμε το mouse στην μπάρα και μετακινούμε τη ροδέλα προς τα κάτω. Έτσι εμφανίζονται τα άλλα εικονίδια, αλλά κρύφτηκαν τα αρχικά εικονίδια. Για να τα δούμε κάνουμε τη αντίθετη κίνηση προς τα πάνω.
  4. Αν θέλουμε να εμφανίσουμε όλα τα εικονίδια υπάρχει τρόπος, να μεγαλώσουμε το παράθυρο: Μετακινούμε το mouse (χωρίς να πατάμε τίποτα), στο κάτω μέρος του παραθύρου, μέχρι το βέλος να γίνει  πατάμε το αριστερό πλήκτρο του mouse συνέχεια και το σέρνουμε προς τα κάτω όσο θέλουμε και μετά το αφήνουμε.
  5. Όπως δείχνει η εικόνα ο φάκελος μας είναι κενός. Στην μπλε μπάρα είναι το ονοματεπώνυμό μας.
  6. Στο φάκελο βάζουμε αρχεία (θα τα αναλύσουμε σε άλλο κεφάλαιο). Τώρα θα αναφερθούμε στις λειτουργίες του παραθύρου.
  7. Ο φάκελος μας είναι ενεργοποιημένος. Εμφανίζεται στη μπάρα Εργασίαςenergop_efarmogi. Η μπάρα του τίτλου εμφανίζεται σε χρώμα μπλε (στα κλασικά windows).
  8. Αν κάνουμε κλικ έξω από το παράθυρο. Θα απενεργοποιηθεί όπως εμφανίζεται στη μπάρα Εργασίαςapenergop_efarmogiΗ μπάρα του τίτλου εμφανίζεται σε χρώμα γκρι (στα κλασικά windows).
  9. Κάνουμε αριστερό κλικ μέσα στο παράθυρο.
  10. Στην σειρά του τίτλου στα δεξιά υπάρχουν τα κουμπιά ελέγχου του παραθύρουplktrawindows : ελαχιστοποίηση, μεγιστοποίηση και κλείσιμο παραθύρου.
  11. Με το mouse κάνουμε κλικ στη ελαχιστοποίησηelaxistopoiisi_parathirou. Εμφανίζεται η επιφάνεια εργασίας, το παράθυρο ανεβαίνει στη μπάρα και γίνεται εικονίδιο όπως δείχνει η εικόνα:rocketdock
  12. Για να επαναφέρουμε το παράθυρο με το mouse κάνουμε κλικ στο εικονίδιο «Διονύσης Φακίτσας».
  13. Με το mouse  κάνουμε κλικ στη μεγιστοποίηση megistop_parathirou.Το παράθυρο μεγαλώνει όσο η οθόνη.
  14.  Με το mouse κάνουμε κλικ στη επαναφοράepanaforakato . Το παράθυρο μπορούμε να το μετακινήσουμε πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά μέσα στην Επιφάνεια Εργασίας: Κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του mouse πάνω στη μπάρα του τίτλου και το μετακινούμε σε διάφορες κατευθύνσεις.
  15. Όλες οι λειτουργίες «Επαναφορά», «Μετακίνηση» , «Μέγεθος», «Ελαχιστοποίηση», «Μεγιστοποίηση» και «Κλείσιμο» παραθύρου υπάρχουν σε ένα μενού: Κάνουμε αριστερό κλικ στη μπάρα του τίτλου και εμφανίζεται το μενού:menou_window

Βλέπουμε πως η «Επαναφορά» είναι γκρι που σημαίνει πως είναι απενεργοποιημένη γιατί το παράθυρο δεν είναι μεγιστοποιημένο. Αν μας βολεύει μπορούμε να μετακινηθούμε με τα βελάκια (αν δεν γνωρίζουμε τα βελάκια κάνουμε κλικ «Περιγραφή του Πληκτρολογίου») μέσα στο μενού. Για να κλείσουμε το παράθυρο: Με το mouse κάνουμε αριστερό κλικkleisimo_parathirou . Το παράθυρο κλείνει.