Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία

Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία. Ο Προσωπικός Βοηθός θα μπορεί να προσφέρει την υποστήριξη στον ανάπηρο, για την μεγαλύτερη του ανεξάρτητη διαβίωση του και τη συμπερίληψη του στη κοινωνία.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποιείτε πιλοτικά το πρόγραμμα  Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία. Για αρχή αφορά μόνο την περιφέρεια της Αττικής. Θα λάβουν την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για δύο χρόνια.

Τον Ιανουάριο του 2023 θα προστεθούν επιπλέον 1.000 άτομα από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς. Το Πιλοτικό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 41 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πανελλαδική εφαρμογή θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ με 320 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Προσωπικός Βοηθός θα μπορεί να προσφέρει την υποστήριξη στον ανάπηρο, για την μεγαλύτερη του ανεξάρτητη διαβίωση του και τη συμπερίληψη του στη κοινωνία, με βάση των ατομικών του αναγκών και συνθηκών της ζωής του και με βάση με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντα του, ενδεικτικά ως προς τα εξής: 1) Δραστηριότητες καθημερινής ζωής όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή. 2) Εργασία και σπουδές. 3) Συμμετοχή σε δραστηριότητες ελευθέρου χρόνου. 4) Δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Τις 14-4-2022 άνοιξε η πλατφόρμα για Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα prosopikosvoithos.gov.gr μέχρι τις 15-5-2022 και ώρα 23:59.

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι ΑμεΑ με κινητική αναπηρία, με νοητική ή/και αναπτυξιακή ή/και ψυχική αναπηρία, με αισθητηριακή αναπηρία (τυφλοί, κωφοί και τυφλοκωφοί).

Επιλέξιμοι ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι ΑμεΑ ηλικίας 16 μέχρι 65 ετών, με πιστοποιημένη αναπηρία βάσει γνωμάτευσης ΚΕΠΑ με συνολικό ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, που δεν έχουν ατομικό εισόδημα ή έχουν ατομικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες: prosopikosvoithos.gov.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.